Bogdan Bola a solicitat un raport de activitate al instituțiilor cu drept de control în Delta Dunării

bogdan-bola-a-solicitat-un-raport-de-activitate-al-institutiilor-cu-drept-de-control-in-delta-dunarii

Bogdan Bola

Delta Dunării
este unică în lume și avem datoria de a o păstra într-o formă cât mai apropiată
de cea naturală, să evităm urbanizarea acesteia pe cât mai mult posibil. Din
păcate, intervenția umană și mai ales persistența braconajului pune în pericol
rezervele sale de pește și afectează grav biodiversitatea, dar și în mod
indirect pe locuitorii zonei.

În Delta Dunării, opt instituții au drept de control și reglementare în tot arealul acesteia. În pofida acestui fapt, nu există practic nicio coordonare între toate aceste instituții, controalele mixte sunt rare și nu după un plan comun prestabilit, nu exista o transparență și o platformă la care toate organele de control să aibă acces pentru a se armoniza.

Pentru ca lucrurile să se schimbe, deputatul Bogdan Bola, împreună cu deputatul Alexandru Kocsis, au solicitat un raport de activitate al instituțiilor cu drept de control în perimetrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, pe ultimii cinci ani. Bogdan Bola a explicat care este scopul acestui demers.

„Motivul pentru care am solicitat aceste rapoarte este unul simplu. Vrem să știm exact din toată activitatea pe care cetățeanul obișnuit o vede prin mass-media care este substratul. Adică să intrăm puțin și în detaliu. Una dintre întrebări se referă la speciile de pești care au fost găsite asupra braconierilor. Ne interesează să vedem dacă cantitatea de pește care se găsește la braconieri ajunge să fie valorificată de statul român. Dacă organele de control ne vor spune că au găsit doar caras și biban, pești care nu sunt foarte importanți din punct de vedere economic, noi bănuim că este o problemă. De asemenea, dacă noi prindem braconierii și le confiscăm uneltele de pescuit, vrem să știm și dacă s-au făcut dosare penale, care este finalitatea acestora, ce se întâmplă cu aceste unelte, pentru că el ear trebui distruse. Și vreau să știu dacă ele chiar sunt distruse și dacă da cine, cum, când și în ce fel. Totodată, vrem să aflăm numărul infracțiunilor comise pentru care s-a deschis un dosar penal de către lucrătorii celor opt instituții cu drept de control, vrem să știm care este stadiul, ce pedepse s-au aplicat, ce tipuri de pești au fost găsite asupra braconierilor și tot așa”, a declarat Bogdan Bola.

Organele de
control, vizate de interpelările celor doi deputați sunt: Poliția Delta
Dunării, Administrația Rezervația Biosfera Delta Dunării, Poliția de Frontieră
Română, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Pescuit și
Acvacultură, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Serviciul de Poliție
Transporturi Maritime și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Mihaela
GIUGLEA

Leave a Reply