Noul regulament al parcărilor nu poate fi aplicat până nu se angajează „parcangii“, altfel va putea fi anulat în instanță

noul-regulament-al-parcarilor-nu-poate-fi-aplicat-pana-nu-se-angajeaza-„parcangii“,-altfel-va-putea-fi-anulat-in-instanta

Noul regulament al parcărilor prevede că plata tarifelor se poate face prin parcometru, SMS, aplicație mobilă de plată sau orice altă modalitate de plată alternativă disponibilă. În acest moment, însă, Primăria nu poate pune la dispoziție decât varianta SMS-ului, așa că până la angajarea de „parcangii“ regulamentul nu poate fi pus în aplicare. De parcometre nici nu mai vorbim!

Consilierul local P.S.D. Cristian Tincu a fost curios, marți, 20 aprilie a.c., în ședința Comisiei de specialitate nr. 5 a Consiliului Local (pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și a libertăților cetățeanului), să afle cum va putea fi monitorizată perioada de 30 de minute în care locurile de parcare sunt gratuite.

„Am văzut că primele 30 de minute sunt gratuite. Cum poate fi monitorizate această perioadă? Constănțenii vor putea spune eu acum am parcat sau acum 10 minute“, a întrebat Cristian Tincu.

Răspunsul absolut uluitor a venit din partea lui Hristu Zelcă, șef birou din cadrul Direcției Gestionare Servicii Publice, prezent la ședință: „Când persoana respectivă ajunge în parcare, trimite un SMS. El nu este taxat pentru acel SMS, pentru că parcarea este gratuită 30 de minute. Deci avem o evidență clară a celor care intră și momentul în care intră în parcarea respectivă“.

Așadar, deși vechiul regulament al parcărilor a fost atacat și anulat în instanță tocmai pentru că tariful putea fi plătit doar prin SMS, noua administrație locală tot numai această modalitate de plată o poate oferi, în prezent.

„Deci am atacat un regulament pentru problema SMS-ului și revenim la SMS. Parcometrele vor fi montate odată cu regulamentul?“, a întrebat imediat consilierul local Tincu.

Și a răspuns Horia Constantinescu, directorul executiv adjunct al Direcției de Servicii Publice, care a recunoscut că, la acest moment, nu există altă variantă de plată, susținând, însă, că se mai pot achiziționa abonamente. Corect, dar nu poate obliga nimeni constănțenii să plătească parcarea pentru mai multe zile, trebuie să poată achita și doar pentru o oră prin mai multe modalități de plată.

„Regulamentul vechi a fost atacat pentru modul discriminatoriu în care plata putea fi făcută, în sensul în care era limitată doar la SMS. Se ia în calcul instalarea de parcometre, posibilitatea achiziționării de abonamente de 7 zile, 30 de zile. (…)

Parcometrele sunt administrate de Confort Urban. Din câte am înțeles, au demarat achiziția. Nu știu care este orizontul de implementare a acestei posibilități, dar s-a luat în calcul, pentru o perioadă limitată, până la instalarea acestora, de desemnarea unor persoane, parcangii, care să poată încasa“, a spus Horia Constantinescu.

Acesta a fost completat de consilierul local Costin Avătavului, care a declarat: „Din câte știu, acest regulament nu va fi aplicat până nu va fi disponibilă ori varianta cu parcometre ori cea cu angajați care să se ocupe de taxarea locurilor de parcare“. Iar el a fost imediat aprobat de Constantinescu: „Cu siguranță așa va fi, altfel ne întoarcem la modul discriminatoriu de încasare a taxelor“.

Așadar, dragi constănțeni, atâta zarvă pentru nimic! Se va aproba vineri, cel mai probabil, Regulamentul parcărilor din municipiul Constanța, dar acesta este, deocamdată, inaplicabil. Pentru că acum nu putem plăti tarifele decât prin SMS.

Parcometrele vor fi achiziționate de Primărie poate la anul, de vreme ce licitația a fost inițiată în februarie, apoi anulată, acum se primesc iar oferte, până pe 7 mai a.c., iar acestea vor fi evaluate abia în septembrie. Dacă vor mai apărea și contestații…

Până atunci, singura soluție ca Primăria să ne oblige să achităm tarifele pentru parcare este angajarea de „parcangii“. Să vedem cât de repede o va face!

Valentin ISPAS

Citește și:

Leave a Reply