Primarul Chițac trimite echipe de audit în școli din cauza numărului de burse solicitat

primarul-chitac-trimite-echipe-de-audit-in-scoli-din-cauza-numarului-de-burse-solicitat

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Constanța, primarul Vergil Chițac a anunțat că va trimite echipe de audit în toate școlile din municipiu, pentru a se verifica dacă cererile unităților de învățământ respectă legea cu privire la acordarea burselor școlare.

Consilierii locali constănțeni au votat vineri, 26 martie a.c., proiectul de hotărâre privind aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente semestrului II al anului școlar 2020-2021 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat.

Primarul Vergil Chițac a anunțat că, pentru semestrul II al anului școlar 2020-2021, la nivelul U.A.T. Constanța, în urma cererilor unităților de învățământ au rezultat 51 de burse de performanță (1.000 de lei/lună), 16.051 burse de merit (100 de lei/lună), 724 burse de studiu (250 de lei/lună) și 3.858 burse de ajutor social (250 de lei/lună).

Reprezentantul Consiliului Județean al Elevilor Constanța, Silviu Morcan, a cerut majorarea tuturor burselor cu 100 de lei, ca urmare a fondurilor suplimentare incluse de Guvern în bugetul de stat, în acest sens.

Și consilierul local P.S.D. Costin Răsăuțeanu a solicitat majorarea cuantumului burselor, deoarece Guvernul a alocat sume suplimentare pentru plata burselor aferente semestrului II. El a cerut ca bursa de merit să fie de 200 de lei, bursa socială de 350 de lei, bursa de studiu de 350 de lei, bursa de performanță de 1.100 de lei.

Primarul Vergil Chițac nu a fost de acord cu acest amendament, deoarece proiectul de hotărâre ar fi fost creat după evaluarea bugetului local, astfel încât să nu fie sacrificate investițiile necesare pentru dezvoltarea orașului. Edilul-șef a arătat că la Cluj bursele sunt mult mai mici, deși bugetul său este dublu față de cel al Constanței. El a cerut consilierilor locali să nu voteze emoțional.

În urma declarațiilor primarului, consilierul local P.S.D. Costin Răsăuțeanu a precizat că majorarea cuantumului burselor este necesară deoarece Constanța este mult mai afectată de COVID-19 decât Clujul, Constanța fiind un oraș turistic și domeniul HoReCa fiind grav afectat, iar familiile constănțene au nevoie de mai mult ajutor.

Amendamentul grupului de consilieri locali P.S.D. Constanța a fost respins cu 8 voturi pentru, 18 împotrivă și 1 abținere.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 19 voturi pentru și 8 abțineri.

Cu această ocazie, primarul Vergil Chițac a precizat că va trimite echipe de audit în școli pentru a verifica dacă numărul burselor solicitate de unitățile de învățământ este corect și se respectă prevederile legale cu privire la acordarea acestora.

„Am ceva îndoieli, în momentul de față, pe care, sigur, le voi proba, dacă devin realități sau nu, legat de numărul acestor burse. Eu nu pot să nu văd că, de la un semestru la altul, sunt școli la care bursele de merit au crescut cu 50%. 40-50% este ceva curent. Lucrul ăsta îmi ridică mari semne de întrebare, în condițiile în care, totuși, numărul de elevi este același. Este, totuși, bizar pentru mine ca, de la un semestru la altul, cu 50% mai mulți elevi să se încadreze în ceea ce înseamnă criterii de performanță. Voi trimite imediat, în perioada următoare, echipe de audit la școli, care să verifice lucrul ăsta“, a spus Vergil Chițac.

V.I.

Leave a Reply