Sezonul estival bate la uşă, iar Primăria Constanţa nu a întocmit şi nici nu plănuieşte vreun calendar de eveniment!

sezonul-estival-bate-la-usa,-iar-primaria-constanta-nu-a-intocmit-si-nici-nu-planuieste-vreun-calendar-de-eveniment!

Primăria Constanța, împreună cu operatorii economici din Constanța – Mamaia, obișnuia să prezinte calendarul evenimentelor pentru sezonul estival în lunile februarie, cel târziu martie. Chiar dacă nu toate evenimentele care erau trecute în calendar, erau finanțate din bugetul local, ele erau prezentate în calendar, tocmai pentru ca turiștii, dar și constănțenii să fie informați ce spectacole, concerte sau festivaluri vor avea loc la malul mării. Chiar și în 2020, când mapamondul a fost lovit de pandemia de coronavirus, municipalitatea, prin vechea administrație, a reușit să „croșeteze” câteva evenimente care au avut loc vara în aer liber. Însă, în acest an nu vom avea nici un calendar de evenimente.

Fiecare oraș ar trebuie să aibă o strategie de dezvoltare turistică foarte bine pusă la punct, mai ales dacă acel oraș este zonă de interes turistic, așa cum este Constanța. Sute de mii de turiști, mulți dintre ei străini, ajung pe litoralul Mării Negre, dar și în Constanța. Pentru a atrage turiștii și către oraș este necesar un calendar de evenimente pentru întreg sezonul estival. Și nu ne referim doar la cele trei luni de vară ci de la începutul lunii aprilie până la sfârșitul lunii septembrie. Spunem asta în contextul în care Vergil Chițac anunța că își dorește prelungirea sezonului estival și chiar a avut discuții cu reprezentanții festivalului NEVERSEA pentru a muta evenimentul în luna septembrie.

Dar până să aflăm dacă se va ține sau nu marele festival NEVERSEA, care ar trebui să aibă loc la începutul lunii iulie, ce evenimente vom avea până atunci? Ei bine, cel mai probail niciunul. Primăria Constanța nu a întocmit un calendar al evenimentelor pentru anul în curs ca urmare a evoluției situației virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României. Importanța unui calendar al evenimentelor este una destul de mare deoarece ea poate atrage turiști. Atragerea de turiști înseamnă că acei oameni vor cheltui bani în Mamaia și Constanța, deci… mai mulți bani la bugetul local! Dar acest lucru pare să nu îl înțeleagă nimeni.

De fapt, Primăria Constanța nu a reușit până acum nici să pună înființeze Organizația de Management a Destinației Mamaia. Bazele acestei organizații au fost puse de fostul edil, Decebal Făgădău, în luna august a anului trecut. În luna februarie, la aproape jumătate de an, reprezentanții primăriei au precizat următoarele: „Până acum s-a rezervat doar denumirea, cea oficială fiind Organizația de Management al Destinației Mamaia – Constanța. În rest încă se lucrează la actul constitutiv și la statut”.

Revenind la evenimentele din orașul nostru, este adevărat faptul că nimeni nu va ști cum va evolua pandemia de coronavirus, însă, în contextul în care o mare parte a populației a decis să se vaccineze, ne așteptăm la un număr mai mic de infectări, respectiv la mai puține restricții. Ori câteva evenimente cu un număr restrâns de persoane ar putea avea loc în aer liber sau mai există și varianta unor evenimente sau concerte online așa cum se practică în alte țări. Până una alta, sezonul estival bate la ușă și noi nu avem nici calendar de evenimente și nici OMD.

Mihaela GIUGLEA

Citeşte şi:

Leave a Reply